O kozach słów kilka
Kozy w naszym gospodarstwie są:
-karmione sianem własnej produkcji posiadamy certyfikat ekologiczny od 2024 roku
-karmione zbożami od lokalnych dostawców, którzy nie używają pestycydów
-pod nadzorem parazytologa i pani zootechnik, którzy pomagają nam dobrać leki i profilaktykę przeciwpasożytniczą
-nasze mleko zostaje poddane odpowiednim okresom karencji w przypadku konieczności użycia leków czy antybiotyków
-stado pod kontrolą Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Sery

Jak bez kopyt nie ma konia, tak bez mleka nie ma sera. Jeśli ktoś spotkał się ze stereotypem, że kozie sery i mleko „śmierdzą capem” to zapraszam do nas, chętnie go obalę! Byli bowiem tacy, którzy twierdzili, że na pewno tego nie przełknął lub będą czuć tę kozę cały dzień. Wszyscy, nie dość, że przeżyli, to zmienili zdanie i mówią, że „sery Baby Jagi to magisterka”.
Dobrze żywione, czysto utrzymane i wyselekcjonowane stado daje nam czyste i zdrowe mleko, które w niczym nie przypomina tego kupionego w sklepie.
Z naszego białego jak śnieg , wysublimowanego mleka możemy otrzymać wiele gatunków serów, poniżej krótki opis tych, którymi mogę się pochwalić.
Podstawowym będzie tu twarożek, który genialnie smakuje na kanapkach, naleśnikach na słodko, w daniach wytrawnych np. ze szpinakiem, pierogach ruskich czy serniku. Jego minusem niewątpliwie jest fakt, że należy go dość szybko spożyć, zaletą jest prostota wykonania.
Jeśli czyta to ktoś kto nie lubi greckich sałat to niech szybko zmienia zdanie, bo kolejnym mega serem jest sałatkowy a’la feta, który jest w 100% kozi, do lunchu, śniadania, grilla, sałatka z nim zmienia oblicze każdego dania!
Absolutnym hitem jest nasz ser typu paneer indyjski. Kto raz spróbował ten chętnie po niego wraca. Nadaje się nie tylko do dań kuchni indyjskiej ale również do kanapek czy solo posypany ulubionymi przyprawami.
Produkty na zamówienie:
-ser typu paneer indyjski
-ser typu feta
-jogurt naturalny
-twarożek
-mleko pasteryzowane
Kozia banda
Józia, Matylda, Alpina, Bambi, Bawaria, Yerba, Yaga, Białka, Palbina, oraz Sasanka tworzą stado kóz selekcjonowanych pod kątem ugodowego charakteru, poprawnej budowy i mleczności. Kilka z nich są rasy alpejskiej, pozostałe to krzyżówki ras saaneńskich z dolewem krwi alpejskiej lub karpackiej. Wyjątkami są Palbina mix rasy anglonubijskiej oraz Białka, która jest w typie kozy sandomierskiej.